۸ شهریور ۱۳۸۸

هندوانه

ارزش غذایی هندوانه
حتما باورتان نمي شود اگر بگوييم زادگاه اصلي اين ميوه در قاره آفريقاست و براي
اولين بار در کشور مصر کشت شده است. سپس اين ميوه از مصر به چين و روسيه
رفته و به سراسر دنيا معرفي گرديده است. اين ميوه به دليل آب فراواني که دارد اغلب
در روزهاي گرم تابستان طرفداران فراواني دارد. وجود مقادير بالايي از آنتي اکسيدان هاي
مختلف در اين ميوه آن را ارزشمند ساخته است. ويتامين A، C و ليکوپن از مهمترين آنتي
اکسيدان هاي موجود در اين ميوه هستند. اين ترکيبات با غيرفعال کردن راديکال هاي آزاد
از اکسيداسيون کلسترول و تنگ شدن ديواره عروق از بروز بيماري هاي قلبي و سکته
جلوگيري مي نمايد. به علاوه مطالعات نشان مي دهند که مصرف منظم اين ميوه از بروز
حملات آسم، سرطان کولون و حتي آرتروز جلوگيري مي کند. اين ميوه با خواص ضد
سرطاني از اطلاعات ژنتيکي همه سلول ها (DNA) محافظت کرده و از جهش هاي ژنتيکي
جلوگيري مي کند. اين ميوه نيز مانند هويج در تقويت حس بينايي موثر است. اما با
وجود فوايد بسيار زياد اين ميوه، هندوانه داراي ترکيبات گواتروژن است و افرادي که در
مناطق با «يد» کم زندگي مي کنند بايد کمتر اين ميوه را استفاده کنند. اين ميوه اگزالات
و پورين بالايي دارد به اين دليل افرادي که مستعد ابتلا به سنگ کليه و اوره بالا هستند
بايد کمتر از اين ميوه استفاده نمايند تا اين عوارض در آنها تشديد نشود. درضمن، افراد
مبتلا به ديابت نيز بايد با دقت فراوان اين ميوه را استفاده نمايند زيرا هندوانه قندخون
را به سرعت بالا مي برد و کنترل اين قند براي ديابتي ها بسيار مشکل است. همانطور
که گفته شد اين ميوه پتاسيم بالايي دارد و مصرف يک فنجان هندوانه داراي 176 ميلي
گرم از اين ماده مغذي است که مي تواند به کاهش فشارخون بالا در بيماران مبتلا به
اين بيماري کمک نمايد. اين ميوه با وجود ويتامين B6 و بوي خوشايندي که دارد در رفع
حالت تهوع بسيار مفيد است، به خصوص اگر شيريني نسبتا ملايمي داشته
باشد. هندوانه براي اشخاص سرد مزاج و آنهايي که داراي معده سرد مي باشند
مناسب نيست. اين گونه اشخاص اگر مي خواهند هندوانه بخورند بايد آن را با شکر
و يا عسل بخورند. همچنين هندوانه در اشخاص سردمزاج باعث درد مفاصل و ضعف
جنسي مي شود.
----------------------------------------------------------------
طرز تهیه مربا با پوست هندوانه
مواد لازم :
پوست هندوانه نیم کیلو - شکر سه و نیم پیمانه - آب 2 پیمانه – جوهر لیمو یک قاشق چایخوری – آب آهک به مقدار لازم – هل مقداری .
* طرز تهیه آب آهک :
یک پیمانه آهک را با یک لیتر آب مخلوط کرده و آن را از صافی رد کنید.
طرز تهیه مربا :
برای آن که این مربا را درست کنید قسمت سبز پوست هندوانه را جدا کنید و قسمت سفید آن را قالب بزنید سپس آن ها را به مدت یک شب در آب آهک قرار دهید ، سپس آبکش کنید و حدود 4الی 5 ساعت در آب معمولی قرار دهید سپس مجدداً آبکش کنید بعد آنها را 10 دقیقه در آب بجوشانید . در ظرفی دیگر شکر و 2 پیمانه آب را با هم مخلوط کرده و روی حرارت قرار دهید و صبر کنید تا شیره بجوشد سپس پوست های هندوانه و هل را به شیره اضافه کرده و صبر کنید 5 دقیقه در شیره بجوشد . حال جوهر لیمو را اضافه کنید و بعد از چند جوش زیر حرارت را خاموش کنید.