۷ فروردین ۱۳۸۸

آنفلوانزاي خوکي

آنفلوانزاي خوکي چيست؟
خوک ها نيز مانند انسان ها به آنفلوانزا مبتلا مي شوند، اما ويروس آنفلوانزاي خوکي (H1N1) مشابه ويروس آنفلوانزاي انساني نيست و در حالت عادي اين ويروس باعث ابتلا انسان ها به اين بيماري نمي شود، فقط در گذشته موارد بسيار کمي از ابتلا به اين بيماري در افرادي که در تماس نزديک با اين حيوانات بوده اند گزارش شده است. اما جديدا يک نوع جديد از اين ويروس در اثر جهش ژنتيکي ايجاد شده است که انسان ها را مبتلا مي کند و در عين حال به راحتي از انساني به انسان ديگر سرايت مي کند و به اين ترتيب افرادي که هيچ گونه تماسي با اين حيوانات ندارند نيز در معرض ابتلا قرار مي گيرند.
علائم ابتلا به آنفلوانزاي خوکي چيست؟
علائم آنفلوانزاي خوکي بسيار شبيه به آنفلوانزاي معمولي است و شامل تب، سرفه، گلودرد، بدن درد، سردرد، لرز و خستگي است و در بعضي افراد تهوع و استفراغ هم گزارش شده است. اين بيماري ممکن است با علائم ديگري نيز همراه باشد. به ياد داشته باشيد که هيچ پزشکي فقط از روي علائم باليني قادر به تشخيص قطعي آنفلوانزاي خوکي نيست و تشخيص قطعي آن فقط با انجام تست لابراتواري ممکن است.
آنفلوانزاي خوکي چگونه از فردي به فرد ديگر سرايت مي کند؟
ويروس آنفلوانزاي خوکي دقيقا مشابه آنفلوانزاي معمولي سرايت مي کند. شما ممکن است از طريق تماس با فرد آلوده و يا لمس کردن سطوح و اشيايي که قبلا توسط اين افراد لمس شده اند و سپس دست زدن به چشم و دهان و بيني خود به اين بيماري مبتلا شويد. در يک فرد آلوده، انتشار اين ويروس به محيط از يک روز قبل از شروع علائم بيماري آغاز مي شود و تا يک هفته پس از ابتلا ادامه مي يابد.
تا کنون چند نفر به اين بيماري مبتلا شده اند؟
تعداد افراد مبتلا به اين بيماري هر لحظه تغيير مي کند اما طبق آخرين اطلاعات تا تاريخ 28 آپريل 2009 تعداد 64 مورد ابتلا انسان به اين ويروس فقط در ايالات متحده آمريکا به ثبت رسيده است و در کشورهايي مانند مکزيک، اسپانيا، سويس، چين و برزيل نيز مواردي از ابتلا به اين بيماري گزارش شده است. آخرين آمار ابتلا به اين بيماري را در پي نوشت هاي همين مطلب دنبال کنيد.
آنفلوانزاي خوکي چگونه درمان مي شود؟
ويروس آنفلوانزاي خوکي به داروهاي ضد ويروس Tamiflu و Relenza حساس است و اين داروها به خوبي بيماري آنفلوانزاي خوکي را مهار مي کنند. اين داروها بهترين اثربخشي را زماني دارند که در 48 ساعت اول ابتلا به اين بيماري مصرف شوند.
آيا واکسني براي جلوگيري از ابتلا به اين بيماري وجود دارد؟
خير. ويروس آنفلوانزاي خوکي که انسان ها را مبتلا مي کند يک گونه کاملا جديد است و تا کنون واکسني براي آن ساخته نشده است و ساخت واکسني براي پيشگيري از ابتلا به اين بيماري ممکن است چندين ماه به طول بيانجامد.
بيماري آنفلوانزاي خوکي تا چه اندازه خطرناک است؟
شدت و ميزان خطر اين بيماري در افراد مختلف متفاوت است. به طوري که در Mexico منجر به مرگ تعدادي از مبتلايان شده، در حالي که در افرادي ديگر بدون دريافت داروي ضدويروس، بيماري خود به خود بهبود يافته است. واقعيت اين است که اين ويروس دائما در حال تغيير ژنتيکي است و ممکن است درآينده خطرناک تر شود و يا از خطر آن کاسته شود. دانشمندان در حال تحقيق بر روي اين موضوع هستند.
چگونه مي توان از ابتلا به بيماري آنفلوانزاي خوکي پيشگيري کنيم؟
دستان خود را به طور مرتب با آب و صابون بشوييد، مخصوصا زماني که عطسه يا سرفه مي کنيد و يا وقتي که از بيرون به خانه باز مي گرديد.
از تماس نزديک با خوک ها و يا انسان هايي که آلوده هستند بپرهيزيد.
از دست زدن به اشيا و سطوحي که ممکن است آلوده باشند،مخصوصا در اماکن عمومي بپرهيزيد.(مانند ميز هاي کافي شاپ ها و رستوران ها، دستگيره درب وسائل حمل و نقل عمومي، نرده ها و …)
از دست زدن به دهان، بيني و چشمان خود بپرهيزيد.
منبع اطلاعات و آمار: سايت سازمان بهداشت جهاني